Veelgestelde vragen over Agrarische grond

Hier vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen over Agrarische grond.
Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Agrarische grond

Agrarische grond (ook wel landbouwgrond genoemd) is grond dat is bedoelt voor land- en tuinbouwdoeleinden en veeteelt. Voor doeleinden zoals bebouwing is landbouwgrond niet geschikt, tenzij de bestemming wijzigt naar bouwgrond.

Het mag door iedereen gebruikt worden voor land- en tuinbouwdoeleinden als het telen van groenten, fruit of andere gewassen. U mag ook vee houden op agrarische grond. Het plaatsen van een schuilstal of afrastering is bijvoorbeeld wel aan voorwaarden verbonden. De gemeente moet hier in veel gevallen een vergunning voor verlenen.

Nee, dit mag niet. Agrarische grond heeft een agrarische waarde, er mag dus niet op gebouwd worden. Dit is dan ook de reden waarom agrarische grond in veel gevallen een stuk goedkoper is dan bouwgrond.

Ja, dit mag. U bent in de meeste gevallen wel verplicht een pachtovereenkomst te sluiten en in te dienen bij de Grondkamer. Er zijn in Nederland verschillende pachtvormen, waarop verschillende wetten en regels van toepassing zijn.

Nee, dit mag niet. De waarde van de grond zal na de bestemmingswijziging waarschijnlijk wel flink stijgen.

Door het kleine aanbod aan goede grond blijven de grondprijzen stijgen. Daarnaast is het investeren in agrarische grond interessant vanwege het rentepercentage dat de afgelopen jaren met zo’n 20% is gedaald. Het kopen van agrarische grond kan ook aantrekkelijk zijn omdat het verpachten van de grond vanwege de lage rentestanden meer rendement oplevert dan het geld op uw spaarrekening houden.