Hier vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen over Speculatiegrond.
Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Speculatiegrond
Bij speculatiegrond gaat men uit van een toekomstige bestemmingswijziging. Dit betekent grote waardevermeerdering wanneer er een bouwbestemming komt. Als koper heb je hier geen invloed op, enkel de overheid kan de functie (bestemming) van een locatie wijzigen. Als koper of eigenaar van de grond bent u dus aan het ‘speculeren’ op een kans dat dit zal gebeuren.
Investeren in grond is een slimme manier om uw vermogen te spreiden. Bouwgrond is schaars en er is in Nederland nog ontzettend veel braakliggende of onbestemde grond met veel potentie. Bijvoorbeeld agrarische grond waar momenteel niets mee gebeurd maar waarvan de kans groot is dat de bestemming van deze grond in de nabije toekomst wijzigt naar bouwgrond. Dit betekent een forse waardestijging. Een van de voordelen van investeren in grond is dat u bij verkoop geen belasting betaald op winst.
Dit is vooraf niet te zeggen omdat dit van een aantal zaken afhangt. Denk aan of er daadwerkelijk een bestemmingswijziging zal plaatsvinden, de inkoopprijs, of er sprake is van schaarste en de strategische ligging van de kavel. (Speculatie)grond is in elk geval geen korte termijn investering.
Helaas is hier geen antwoord op te geven. Een kansberekening is zinloos, onder andere omdat gemeenten doorgaans niet transparant zijn en de personen op beleidsbepalende posities wijzigen.
Ja, dit mag. De kavel is uw bezit en is daarbij vrij verhandelbaar. U bent dus volledig vrij om uw kavel te verkopen, aan wie en wanneer u dat wilt.
Het investeren in speculatiegrond is over het algemeen geschikt voor mensen die beschikken over een lange financiële adem en niet afhankelijk zijn van de gelden die zij investeren in grond. Investeren in grond zou niet overwogen moeten worden wanneer u onvoldoende financiële bewegingsruimte heeft om uw beschikbare vermogen voor onbepaalde tijd vast te zetten. Het beleggen in speculatiegrond is geen alternatief voor een spaarrekening.