Veelgestelde vragen over Bouwgrond / Recreatiegrond

Hier vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen over Bouwgrond / Recreatiegrond.
Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Bouwgrond / Recreatiegrond

Bouwgrond is door de gemeente in een bestemmingsplan aangewezen als grond waarop gebouwd mag worden. Bouwgrond is onroerend goed, wat betekent dat het ook een registergoed is. De grond staat dus bij wet verplicht in het Kadaster.

Door een kavel bouwgrond aan te kopen krijgt u de mogelijkheid uw eigen droomwoning te realiseren. U kunt hierdoor zelf, binnen de kaders, bepalen hoe uw woning eruit komt te zien en specifieke woonwensen meteen meenemen in het ontwerp. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen de bouwgrond na verloop van tijd weer te verkopen, als meezit is er sprake geweest van waardevermeerdering en maakt u hierdoor winst.

Er zijn een aantal zaken die u zeker niet mag vergeten. Let bijvoorbeeld op de conditie van de grond en laat een bodemonderzoek uitvoeren. Vraag ook na bij de gemeente of er bouwvoorschriften zijn voor uw kavel. Kijk ook of er al leidingen en kabels voor water, gas, elektriciteit, telefoon en internet op de bouwgrond aanwezig zijn. Wanneer u dit zelf nog moet aanleggen moet u uiteraard rekening houden met extra kosten.

Ja, dat mag. U bent namelijk niet verplicht de werkzaamheden uit te laten voeren door een aannemer. Natuurlijk dient uw woning wel aan alle eigen en voorwaarden te voldoen zoals bij de aanvraag omgevingsvergunning aangeleverd. Dit wordt tijdens de bouw ook door de gemeente gecontroleerd.

Alle gemeenten zijn sinds 2010 verplicht om nieuwe bestemmingsplannen te digitaliseren. Op www.ruimtelijkeplannen.nl vindt u alle gedigitaliseerde bestemmingsplannen op adresniveau. Deze zijn gratis in te zien. Wanneer uw adres er niet tussen staat kunt u bij de gemeente informeren naar de bestemming van de bouwkavel en de bestemmingsvoorschriften, waar de regels die gelden voor de bouwkavel in staan beschreven

Bouwgrond is onroerend goed, wat betekent dat het ook een registergoed is en de grond bij wet verplicht geregistreerd staat in het Kadaster. De verkoop kan hierdoor alleen plaatsvinden door een levering en transport bij een notaris.